Świąteczne pierniki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miód,kakao,cukier,margarynę i przyprawę do piernika dać do garnka,zagotować i wystudzić.
2.Po wystudzeniu dać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.Włożyć do lodówki na około 2 godziny.
3.Po tym czasie wałkować ciasto i dowolnymi foremkami wykrawać pierniczki.Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
4.Do zimnego białka dać cukier puder i ucierać kilka minut.Gdy lukier ma odpowiednią konsystencję dekorować pierniczki.
Porady
Ilość cukru do lukru zależy od tego jak duże mamy białko,jeżeli lukier jest zbyt rzadki należy dodać jeszcze cukru pudru.A gdy wyjdzie zbyt gęsty możemy dodać kroplę wody.Z porcji wyszło mi około 80 sztuk.
Komentarze