Świąteczne pierniki.

4.5 (146 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Pachnące pierniczki idealne na świąteczny stół.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • pół kilo mąki
    szklanka miodu
    pół szklanki oleju
    2 jajka
    1 łyżka kakao
    1 łyżka masła
    1 łyżka sody oczyszczonej
    12 dag cukru
    przyprawa do piernika
    lukier:
    1 białko
    około 1 szklanka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Świąteczne pierniki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód,kakao,cukier,margarynę i przyprawę do piernika dać do garnka,zagotować i wystudzić.
  • 2. Po wystudzeniu dać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.Włożyć do lodówki na około 2 godziny.
  • 3. Po tym czasie wałkować ciasto i dowolnymi foremkami wykrawać pierniczki.Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
  • Udekorowane. 4. Do zimnego białka dać cukier puder i ucierać kilka minut.Gdy lukier ma odpowiednią konsystencję dekorować pierniczki.

Porady

Ilość cukru do lukru zależy od tego jak duże mamy białko,jeżeli lukier jest zbyt rzadki należy dodać jeszcze cukru pudru.A gdy wyjdzie zbyt gęsty możemy dodać kroplę wody.Z porcji wyszło mi około 80 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować