Świąteczne pierniczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Prezent zrobiony własnoręcznie, cieszy najbardziej. Moją propozycją na taki podarunek są właśnie pierniczki - zrobione miesiąc wcześniej, aby nabrały smaku i aromatu, dekorowane bezpośrednio przed świętami lukrem w kolorach tęczy.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • - po 3 szklanki mąki żytniej
    i pszennej
    - 1/2 litra miodu
    - 2 płaskie łyżeczki sody
    - szczypta soli
    - półtorej torebki przyprawy do pierników
    - pół łyżeczki mielonego imbiru
    - 2 jajka
    - żółtko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierniczki

Świąteczne pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód rozpuścić w rondelku, aby był płynny. Mąkę wymieszać z przyprawą do pierników i solą. Dodać jajka, żółtko, płynny miód i sodę rozpuszczoną w 2 łyżkach letniej wody. Zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać trochę mąki. Wyrobione ciasto podzielić na 3-4 porcje, każdą rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Foremkami wykrawać ciastka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy (ciastka trochę urosną). Piec 15-20 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie wystudzić i włożyć do szczelnego słoja lub pudełka i odstawić do leżakowania na minimum 2-3 tygodnie. Polukrować bezpośrednio przed świętami za pomocą lukrowych pisaków bądź lukrem królewskim. Dobrym pomysłem jest też ozdobienie pierniczków płynną czekoladą. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować