Świąteczne Pierniczki

4.48 (170 ocen)

  • 40 min

Pierniczki świetnie nadają się nie tylko jako słodka przekąska, ale są również wyśmienitymi ozdobami na choinkę,

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto na pierniki:
    -500g mąki pszennej
    -120g miękkiego masła lub margaryny
    -200g cukru pundru
    -200 g płynnego miodu
    -1 jajko
    -1 łyżeczka sody oczyszczonej
    -2 łyzki przyprawy do pierników

    Lukier:
    -1 białko jajka (lub sok z 1 cytryny)
    -200g cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.48 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Świąteczne pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać mąkę, sodę, przyprawę do pierników, cukier puder, tłuszcz i całość posiekać ostrym nożem. Zrobić dołek i wlać do niego miód i jajko. Wyrabiać ciasto na jednolita masę.
  • 2. Gotowe ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 4mm.
  • 3. Wykrawać foremkami dowolne kształty, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie układać zbyt blisko siebie. Piec w 180 stopniach ok. 10min.
  • Świąteczne pierniczki 4. Sporządzenie lukru: Ucierać białko z cukrem pudrem , dodać kilka kropel soku z cytryny.
    Kiedy chcemy zrobić kolorowy lukier należy dodać kilka kropel soku z jagód lub malin.

Porady

Ciepłe pierniczki dekoruje się lukrem, można posypać także posypką. Kiedy wystygną przekładamy do metalowej puszki na ok.2-3 tyg. aby zmiękły, gdyż po upieczeniu będą twarde.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować