Świąteczne muffinki piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sodę dokładnie mieszamy w jednej misce.
2.W drugiej jajka i cukier miksujemy na gładką masę po czym dodajemy mleko, olej i miód i dokładnie mieszamy.
3.Dosypujemy suche składniki do mokrych i łączymy, po chwili dodając rodzynki. Nie mieszamy zbyt długo aby ciasto nie było twarde po upieczeniu
4.Blachę do muffinek wykładamy papilotkami i wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości po czym zatapiamy śliwkę w środek Muffinki (wedle gustu, nie trzeba dodawać) . Jeśli śliwki SA bardzo duże przekrój je na pół lub na 3 części i wkładaj po kawałeczku.
5.Babeczki pieczemy 20 min w temperaturze 190ºC. Muffinki sprawdzamy patyczkiem upewniając się czy się upiekły. Muffinki studzimy i dekorujemy wedle uznania. Ja użyłam w tym celu masy cukrowej ale możesz je po prostu polać czekoladą i posypać rodzynkami.
Porady
Możesz również nasączyć muffinki alhoholem za pomocą strzykawki.
Komentarze