Świąteczne ciasto jabłkowo-orzechowe

4.5 (181 ocen)

  • 30 min

Łatwe, tanie i szybkie ciasto, które swym zapachem i smakiem od razu przypomina o Świętach i najbliższej rodzinie.

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO
    4-5 jajek
    1 margaryna (250g)
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki
    3-4 jabłka (zależy od wielkości)
    3-4 łyżki rumu lub innego alkoholu
    1 łyżeczka cynamonu
    2-4 łyżki kakao gorzkiego
    2 garście orzechów włoskich (mogą być pomieszane z laskowymi)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody

    POLEWA
    3 łyżki margaryny
    3 łyżki mleka (ewentualnie wody)
    pół szklanki cukru
    1-2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Świąteczne ciasto jabłkowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać rum, wymieszać. Orzechy pokroić bardzo drobno lub zmielić.
  • 2. Jajka zmiksować z cukrem, aż zrobi się biała, gęsta masa. dodać kakao, cynamon, jedną szklankę mąki, margarynę i drugą szklankę mąki wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. (ciasto będzie bardzo gęste). Na koniec dodać orzechy (zostawić trochę na posypanie wierzchu) i jabłka. Wymieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 45 min.
  • Polewa czekoladowa 3. Składniki na polewę rozpuścić w garnku. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia i nadal ciągle miesząc chwilę gotować na małym ogniu. Po paru minutach polewa zacznie gęstnieć. Gorącą polewać ciasto i posypać odłożonymi orzechami.

Porady

Do ciasta można również użyć mielonych migdałów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować