Ten przepis jest w Naszej rodzinie od dawna,jak bylam mała to mama zawsze na Mikołaja robiła te bułeczki i mówiła,ze jak Mikołaj poczuje zapach tych bułeczek ,to napewno przyleci do mnie z prezentem.
Świąteczne bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję masło, proszek do pieczenia i cukier. Rozcieram składniki palcami. Ubijam jajko i dodaję tyle mleka, aby otrzymać 140 ml płynnej mieszanki. Dodaję około 2/3 jej ilości do sypkich składników ciasta na stolnicy, pozostawiając resztę do posmarowania bułeczek po wierzchu. Dodaję rodzynki i szybko zagniatam jednolite ciasto. W razie potrzeby dodaję trochę mikstury z jajka i mleka lub podsypuję dodatkową mąką.
Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowuję ciasto na wysokość 1cm. Szklanką wycinam pojedyncze ciastka. Układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smaruję resztą ubitego jajka. Piekę przez ok 15 minut na złoty kolor. Podaję ciepłe, z masłem, dżemem , śmietaną z serkiem jak kto woli :).
Komentarze