Świątecznie nie zawsze znaczy kalorycznie i ciężko. Zapraszam na pyszną wegetariańską zapiekankę warzywną z dynią, kolorową papryką i cukinią. :) Smacznego!
Świąteczna zapiekanka warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię dzielimy na pól, wydrążamy środek, obieramy ze skórki i wykrawamy zgrabną, niezbyt małą kostkę. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę zbliżoną do kostki dyni. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Cukinię ze skórką kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski, skrapiamy olejem rzepakowym, solimy (niezbyt dużo, później dodamy słoną fetę) i solimy. Przekładamy do dwóch dużych naczyń żaroodpornych. Pieczemy ok. 30 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Po tym czasie warzywa przekładamy do jednego naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy fetę pokrojoną w kostkę. Pomiędzy kostki sera układamy pomidorki koktajlowe. Pieczemy jeszcze ok. 15 minut, aż pomidorki zaczną pękać. Pyszna zapiekanka gotowa. Smacznego!
Komentarze