Świąteczna zapiekanka warzywna

4.5 (184 ocen)

  • 60 min

Świątecznie nie zawsze znaczy kalorycznie i ciężko. Zapraszam na pyszną wegetariańską zapiekankę warzywną z dynią, kolorową papryką i cukinią. :) Smacznego!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    · 1/2 dużej dyni

    · 1 duża cebula biała

    · 2 małe cebule czerwone

    · 1 papryka czerwona

    · 1 papryka zielona

    · 4 małe ziemniaki

    · 1 średnia cukinia

    · kilka łyżek oleju rzepakowego

    · sól

    · pieprz

    · 300 g sera feta

    · pomidorki koktajlowe - 300 g
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Świąteczna zapiekanka warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię dzielimy na pól, wydrążamy środek, obieramy ze skórki i wykrawamy zgrabną, niezbyt małą kostkę. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę zbliżoną do kostki dyni. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Cukinię ze skórką kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski, skrapiamy olejem rzepakowym, solimy (niezbyt dużo, później dodamy słoną fetę) i solimy. Przekładamy do dwóch dużych naczyń żaroodpornych. Pieczemy ok. 30 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Po tym czasie warzywa przekładamy do jednego naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy fetę pokrojoną w kostkę. Pomiędzy kostki sera układamy pomidorki koktajlowe. Pieczemy jeszcze ok. 15 minut, aż pomidorki zaczną pękać. Pyszna zapiekanka gotowa. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować