Świąteczna tarta

4.5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To pyszna i słodka tarta o zimowo - świątecznym charakterze. Zawsze się udaje:).

Składniki:

  • Tarta o średnicy 26 cm
    Ciasto:
    - 30 dag mąki,
    - 15 dag margaryny,
    - 1 całe jajko,
    - 1 żółtko,
    - Szczypta proszku do pieczenia,
    - 3 łyżki cukru pudru,
    Dodatkowo:
    - ¾ opakowania masy makowej,
    - 2 jajka,
    - 1 łyżka bułki tartej,
    - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Świąteczna tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy margarynę i razem siekamy. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do chłodu na około 30 minut. Po tym czasie wykładamy ciastem formę na tarte. Część ciasta zostawiamy i sporządzamy z niego gwiazdy na wierzch tarty.
  • Przed pieczeniam 2. NADZIENIE:
    Białka ubijamy. Do ubitych dokładamy żółtka, a następnie masę makową. Na koniec dodajemy bułkę tartą oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na ciasto kruche. Na wierzchu układamy wycięte z ciasta gwiazdy. Pieczemy tarte około 45 minut w 180°C.
    Wyjmujemy, studzimy.

    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować