Świąteczna szynka

4.46 (257 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Kupiona w sklepie jest też dobra.Jednak przygotowana samodzielnie smakuję lepiej,gdyż wiem co jem.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 szynka wieprzowa-myszka
    4 ząbki czosnku
    3 liście laurowe
    6 ziarenek ziela angielskiego
    sól do peklowania,sól,majeranek,bazylia,pieprz.
Wystaw ocenę:

4.46 (257 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Świąteczna szynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • świąteczna szynka 1. Szynkę umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,natrzeć solą do peklowania ,włożyć do kamiennego garnka,wstawić na 3 dni do lodówki,odwracając ją dwa razy dziennie.
  • świąteczna szynka 2. Szynkę wyjąć,opłukać,osuszyć,natrzeć majerankiem,bazylią,włożyć do siateczki.Pod siatkę poukładać plastry czosnku.
  • świąteczna szynka 3. W garnku zagotować wodę,przyprawić solą,pieprzem,włożyć liście laurowe,ziele angielskie.Do gotującego się wywaru włożyć przyprawioną szynkę i parzyć na wolnym ogniu 1 godz.Nie może się gotować,gdyż będzie sucha,pozostawić w wywarze do przestudzenia.
  • świąteczna szynka 4. Szynkę wyjąć ,wywar przelać przez sitko.Z szynki zdjąć siatkę,usunąć czosnek i przemyć ją w czystym wywarze z nadmiaru ziół.
  • świąteczna szynka 5. Szynkę wyłożyć na ozdobiony talerz,pokroi kilka plastrów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować