Świąteczna szynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,natrzeć solą do peklowania ,włożyć do kamiennego garnka,wstawić na 3 dni do lodówki,odwracając ją dwa razy dziennie.
2.Szynkę wyjąć,opłukać,osuszyć,natrzeć majerankiem,bazylią,włożyć do siateczki.Pod siatkę poukładać plastry czosnku.
3.W garnku zagotować wodę,przyprawić solą,pieprzem,włożyć liście laurowe,ziele angielskie.Do gotującego się wywaru włożyć przyprawioną szynkę i parzyć na wolnym ogniu 1 godz.Nie może się gotować,gdyż będzie sucha,pozostawić w wywarze do przestudzenia.
4.Szynkę wyjąć ,wywar przelać przez sitko.Z szynki zdjąć siatkę,usunąć czosnek i przemyć ją w czystym wywarze z nadmiaru ziół.
5.Szynkę wyłożyć na ozdobiony talerz,pokroi kilka plastrów.
Komentarze