W moim domu tę struclę/roladę od lat przygotowuje moja Mama. Zdardziła mi tajniki cudownego smaku tego wspaniałego wigilijnego ciasta. Od tej pory piekę roladę makową nie tylko w święta. Jest pyszna!
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
CIASTO::
- mąka pszenna (typ 550): 35 dekagramów
- drożdże (świeże): 30 gramów
- margaryna (do pieczenia ciast lub masło): 12 dekagramów
- mleko (temp. 37-38 stopni C): 160 mililitrów
- cukier: 80 gramów
- sól: 0.5 łyżeczki
- aromat migdałowy: 2 łyżki
MASA MAKOWA::
- masa makowa (z bakaliami i miodem): 800 gramów
- miód: 4 łyżki
- białko (jaja kurzego): 3 sztuki
- sól: 0.5 łyżeczki
DO DEKORACJI::
- mieszanka skórek kandyzowanych: 100 gramów
LUKIER::
- cukier puder (np. aromatyzowany wanilią): 200 gramów
- białko (jaja kurzego lub 5-6 łyżek soku z cytryny): 1 sztuka
Świąteczna strucla makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę roztopić w małym rondlu, odstawić do wystudzenia.
2.Mąkę przesiać przez sito.
3.Do miski wsypać 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru,rozkruszyć drożdże, dodać 3-4 łyżki letniego mleka, wymieszać. Rozczyn odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
5.Ciasto w misce przykryć suchą, czystą kuchenną ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut.
6.Ns posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto ( na dwa prostokątne placki- grubość około 5 mm).
7.Do białka dodać sól, ubić mikserem lub trzepaczką.
8.Masę makową wymieszać z białkiem, miodem i jeżeli chcemy dodatkowo z bakaliami.
9.Prostokątne placki ciasta posmarować masą makową na całej powierzchni (pozostawiając od brzegów 1 cm ciasta bez masy). Na powierzchni można rozsypać orzechy lub mieszankę skórki kandyzowanej.
10.Oba placki ciasta zwinąć w roladę, postepując z nią bardzo delikatnie.
11.Strucle/rolady makowe owinąć papierem do pieczenia. Piec 40-45 minut w temp. 180 stopni C.
12.Białko ubić mikserem dosypując cukier puder. Powtanie biały, błyszczący lukier. Można też cukier puder energicznie utrzeć z sokiem cytrynowym.
Komentarze