Świąteczna strucla makowa

4.5 (158 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

W moim domu tę struclę/roladę od lat przygotowuje moja Mama. Zdardziła mi tajniki cudownego smaku tego wspaniałego wigilijnego ciasta. Od tej pory piekę roladę makową nie tylko w święta. Jest pyszna!

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka pszenna (typ 550): 35 dekagramów
    - drożdże (świeże): 30 gramów
    - margaryna (do pieczenia ciast lub masło): 12 dekagramów
    - mleko (temp. 37-38 stopni C): 160 mililitrów
    - cukier: 80 gramów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - aromat migdałowy: 2 łyżki
    MASA MAKOWA::
    - masa makowa (z bakaliami i miodem): 800 gramów
    - miód: 4 łyżki
    - białko (jaja kurzego): 3 sztuki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    DO DEKORACJI::
    - mieszanka skórek kandyzowanych: 100 gramów
    LUKIER::
    - cukier puder (np. aromatyzowany wanilią): 200 gramów
    - białko (jaja kurzego lub 5-6 łyżek soku z cytryny): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Świąteczna strucla makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztopić w małym rondlu, odstawić do wystudzenia.
  • 2. Mąkę przesiać przez sito.
  • 3. Do miski wsypać 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru,rozkruszyć drożdże, dodać 3-4 łyżki letniego mleka, wymieszać. Rozczyn odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
  • 4. Do mąki wsypać cukier, sól, dodać żółtka, aromat migdałowy, rozczyn drożdży, przestudzoną margarynę i letnie mleko. Dłonie umyć w ciepłej wodzie, wysuszyć, wyrobić ciasto.
  • 5. Ciasto w misce przykryć suchą, czystą kuchenną ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut.
  • 6. Ns posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto ( na dwa prostokątne placki- grubość około 5 mm).
  • 7. Do białka dodać sól, ubić mikserem lub trzepaczką.
  • masa makowa do makowca 8. Masę makową wymieszać z białkiem, miodem i jeżeli chcemy dodatkowo z bakaliami.
  • najlepsza wigilijna rolada 9. Prostokątne placki ciasta posmarować masą makową na całej powierzchni (pozostawiając od brzegów 1 cm ciasta bez masy). Na powierzchni można rozsypać orzechy lub mieszankę skórki kandyzowanej.
  • zwijanie najlepszej rolady 10. Oba placki ciasta zwinąć w roladę, postepując z nią bardzo delikatnie.
  • 11. Strucle/rolady makowe owinąć papierem do pieczenia. Piec 40-45 minut w temp. 180 stopni C.
  • 12. Białko ubić mikserem dosypując cukier puder. Powtanie biały, błyszczący lukier. Można też cukier puder energicznie utrzeć z sokiem cytrynowym.
  • rolada makowa z bakaliami 13. Ostudzone strucle/rolady polać lukrem, posypać mieszanką kandyzowanych skórek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka pszenna Masa makowa Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować