Świąteczna karkówka Worcester z kardamonem i pieczonymi warzywami

3 (2 ocen)

Kardamon i sos Worcester czynią tą pieczeń niezwykłą!

Składniki:

  • 800g karkówki
    1 łyżeczka soli
    pół łyżeczki zmielonego kardamonu
    5 łyżek sosu Worcester
    2 łyżki oleju
    2 ząbki czosnku startego na tarce
    2 szkl. bulionu z kury
    1 średnia cebula pokrojona w plastry
    1 duża marchewka pokrojona w 0,5mm grubości krążki
    1 łodyga selera naciowego pokrojona w 1 cm kostkę
    2-3 średnie ziemniaki pokrojone na ósemki
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Świąteczna karkówka worcester z kardamonem i pieczonymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty - sól, kardamon, sos Worcester, olej i czosnek wymieszać. Karkówkę włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać marynatą, przykryć pokrywką i włożyć na całą noc do lodówki. Następnego dnia, nastawić piekarnik na 200°C. Do naczynia z karkówką i marynatą wrzucić warzywa (oprócz ziemniaków) i obtoczyć je w marynacie. Dolać bulion. Piec bez pokrywki 40 min od czasu do czasu podlewając mięso i warzywa wytworzonym sosem. Po upływie 40 min dołożyć ziemniaki, przewrócić mięso na drugą stronę i piec dalsze 40 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kardamon Karkówka Mięso Przyprawy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować