Świąteczna karkówka na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przyprawy zagotować w 1 l wody ( ok 5 min ) . Wystudzić i dodać miód.
Umyte mięso ułożyć w naczyniu i zalać miksturą. Pozostawić w lodówce na całą noc.
Następnie mięso umieścić w rękawie i szczelnie zamknąć .
Włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować na minimalnym ogniu ok 2 godz. .
Wyjąć mięso i lekko przestudzić. Posmarować po wierzchu musztardą i miodem , posypać brązowym cukrem.
W żaroodpornym naczyniu włożyć do piekarnika - 180 stopni na ok 15 min, aż cukier ładnie się rozpuści i mięso nabierze ładnego koloru.
Można podawać ciepłe pokrojone w grube plastry, lub pozostawić aż wystygnie i kroić jak wędlinę.
Smacznego.
Komentarze