Świąteczna karkówka na słodko

5 (1 ocen)

  • 3 godz.

Taką karkówkę lubią moi domownicy i goście.

  • 3 godz.

Składniki:

  • ok 1,7 kg karkówki

    1 litr wody
    pieprz biały mielony
    gałka muszkatołowa
    kolendra
    papryka słodka
    kardamon
    liść laurowy
    goździki
    łyżka soli peklowej
    3 łyżki miodu ( mój rzepakowy)

    miód
    musztarda sarepska
    cukier brązowy

    brzoskwinie , żurawina

Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Świąteczna karkówka na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przyprawy zagotować w 1 l wody ( ok 5 min ) . Wystudzić i dodać miód.
    Umyte mięso ułożyć w naczyniu i zalać miksturą. Pozostawić w lodówce na całą noc.
    Następnie mięso umieścić w rękawie i szczelnie zamknąć .
    Włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować na minimalnym ogniu ok 2 godz. .
    Wyjąć mięso i lekko przestudzić. Posmarować po wierzchu musztardą i miodem , posypać brązowym cukrem.
    W żaroodpornym naczyniu włożyć do piekarnika - 180 stopni na ok 15 min, aż cukier ładnie się rozpuści i mięso nabierze ładnego koloru.
    Można podawać ciepłe pokrojone w grube plastry, lub pozostawić aż wystygnie i kroić jak wędlinę.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować