Świąteczna kaczka w drugiej odsłonie

0 (0 ocen)

  • 15 min

Potrawa powstała z tzw resztek ze świątecznego stołu. Zamroziłam i po świętach na niedzielny obiad była doskonała.

  • 15 min

Składniki:

  • pół nadziewanej kaczki pieczonej
    1 papryka
    1 cebula
    1 pomidor
    sól
    pieprz 1 łyżka cukru

    na surówkę
    pół kapusty pekińskiej
    2 małe cykorie
    1 mała papryczka peperoni
    pół puszki kukurydzy
    pół puszki groszku
    2-3 łyżki majonezu
    2 łyzki śmietany
    sok z cytryny
    sól
    pieprz
    cukier

    ponadto;
    pieczone ziemniaczki
    dynia z zalewy

Świąteczna kaczka w drugiej odsłonie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę cebulę i pomidor drobno pokroić, wrzucić na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju i chwilę poddusić dodać przyprawy. Kaczkę pokroić na grube plastry i ułożyć w przygotowanym sosie. Dusić ok 10 min do podgrzania.

    Kapustę i cykorię poszatkować, dodać groszek kukurydzę i cebulę orz drobniutko posiekaną papryczkę doprawić sokiem z cytryny solą cukrem i pieprzem. Dodać majonez i śmietanę i wymieszać

    Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i dynią z zalewy lub konserwowym ogórkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy