Świąteczna galareta

0 (0 ocen)

Galareta podana w pucharkach - tak jak deser.

Składniki:

  • marchewka ugotowana z rosołu 0.5 sztuki
    papryka czerwona marynowana lub świeża 1 plaster
    ser żółty 2 plastry
    szynka 2 plastry
    ogórek kiszony 1 sztuka
    seler ugotowany z rosołu 1 plaster
    ugotowane żółtko lub całe jajko 1 sztuka
    rosół 14 łyżek
    Żelatyna 1.5 łyżeczki
    sól i pieprz (do smaku)

Świąteczna galareta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, paprykę, ser żółty, szynkę, ogórka kiszonego, seler i żółtko kroimy w kosteczkę.
  • 2. Ostudzony rosół dokładnie mieszamy z żelatyną, po czym podgrzewamy, by żelatyna się rozpuściła.
  • 3. Wkładamy pokrojone składniki do pucharka i zalewamy rosołem z żelatyną. Ostawiamy do zastygnięcia (do lodówki). Przed podaniem dekorujemy np. rzeżuchą, szczypiorkiem itp.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy