Świąteczna babka piaskowa

0 (0 ocen)

Babka na maślance, przekładana kwaskowym dżemem,polana polewą czekoladową, pięknie wygląda na świątecznym stole.Jest wilgotna i długo utrzymuje świeżość, chociaż trudno żeby zbyt długo pozostała na talerzu.

Składniki:

  • Foremka na babkę o średnicy 24 cm

    2 szklanki mąki pszennej
    3 lekko zaokrąglone łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    100 ml maślanki
    50 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
    4 jajka M
    1/2 kostki margaryny lub masła (125 g)
    skórka otarta z połówki pomarańczy

    dodatkowo :
    mały słoiczek kwaskowego dżemu
    pół tabliczki czekolady deserowej
    łyżka śmietanki lub mleka
    kandyzowana skórka pomarańczowa
    kolorowe mini jajeczka
    tłuszcz i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Świąteczna babka piaskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka 1. Formę na babkę dokładnie smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
    Masło lub margarynę ucieramy na puch z cukrem i cukrem waniliowym.
    Ciągle ucierając dodajemy po jednym jajku i po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem i skrobią ziemniaczaną (zapobiega to warzeniu się ciasta).
    Następnie dodajemy porcjami mąkę i maślankę i dalej ucieramy.
    Pomarańczę szorujemy, parzymy i ścieramy skórkę z połówki, z owocu wyciskamy sok (potrzebujemy 50 ml) i dodajemy do ciasta.
  • 2. Gotowe ciasto przekładamy do foremki, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy do suchego patyczka , trwa to w zależności od piekarnika 35-40 minut.
    Po upieczeniu babkę wyjmujemy z formy i studzimy.
  • 3. Wystudzone ciasto rozcinamy ostrożnie na 3 krążki.
    Smarujemy dżemem, składamy, wierzch polewamy rozpuszczoną z mlekiem lub śmietanką czekoladą (w kąpieli wodnej), dekorujemy skórką pomarańczową i kolorowymi jajeczkami.

Porady

Miarą jest szklanka o pojemności 250 ml. Do polania możemy użyć gotowej polewy czekoladowej. Gdyby babka nierówno wyrosła, należy ściąć wierzch i dopiero przecinać na 3 krążki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować