Sütlaç-turecki pudding ryżowy

4.5 (166 ocen)

  • Dla 5 osób

Sütlaç-turecki pudding ryżowy z sosem figowym i cynamonem. Wspaniały, aksamitny, energetyczny. Najlepszy mocno schłodzony. Doskonały także zapieczony w piekarniku.

  • Dla 5 osób

Składniki:

  • pudding :
    -ryż biały : 0,5 szklanki
    -cukier drobny kryształ : 5 łyżek
    -ekstrakt z wanilii : 1 łyżka
    -mleko 2 % : 400 ml
    -woda : 200 ml
    -miód (naturalny) : 1 łyżka
    -mąka kukurydziana : 2 łyżki
    -cynamon (mielony) do posypania : 3 łyżeczki

    sos figowy:
    -konfitura figowa: 4 łyżki
    -sok owocowy : 3 łyżki
    -gożdziki : 3-4 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery Pudding Konfitury Sosy

Sütlaç-turecki pudding ryżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w lekko solonej wodzie ( 15 minut ). Odcedzić.
  • 2. W garnku z grubym dnem zagotować mleko, zmniejszyć ogień. Dodać do niego ryż, cukier, ekstrakt z wanilii i miód, wymieszać. Mąkę kukurydzianą rozprowadzić w 4 łyżkach wody. Mieszaninę wlewać do garnka cały czas mieszając trzepaczką. Gotować na wolnym ogniu 15 minut ( nie dopuszczając do przypalenia, należy przez cały czas mieszać gotujący się pudding).
  • 3. Pudding przełożyć do salaterek, przykryć folią spożywczą, odstawić w chłodne miejsce na 1-2 godziny. Zdjąć folię.
  • turecki pudding ryżowy 4. Konfiturę figową wymieszać z sokiem owocowym i goździkami. Lekko podgrzać. Sosem figowym polać deser. Posypać cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Figi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować