Sütlaç-turecki pudding ryżowy z sosem figowym i cynamonem. Wspaniały, aksamitny, energetyczny. Najlepszy mocno schłodzony. Doskonały także zapieczony w piekarniku.
Sütlaç-turecki pudding ryżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować w lekko solonej wodzie ( 15 minut ). Odcedzić.
2.W garnku z grubym dnem zagotować mleko, zmniejszyć ogień. Dodać do niego ryż, cukier, ekstrakt z wanilii i miód, wymieszać. Mąkę kukurydzianą rozprowadzić w 4 łyżkach wody. Mieszaninę wlewać do garnka cały czas mieszając trzepaczką. Gotować na wolnym ogniu 15 minut ( nie dopuszczając do przypalenia, należy przez cały czas mieszać gotujący się pudding).
3.Pudding przełożyć do salaterek, przykryć folią spożywczą, odstawić w chłodne miejsce na 1-2 godziny. Zdjąć folię.
4.Konfiturę figową wymieszać z sokiem owocowym i goździkami. Lekko podgrzać. Sosem figowym polać deser. Posypać cynamonem.
Komentarze