Domowe suszone pomidory , aromatyczne i sprężyste.Nie dorówna żaden sklepowy słoik...
1 godz. 30 min
Dla 8 osób
Składniki:
( z podanych składników wyszło mi 6 słoiczków 330 ml)
5 kg mięsistych pomidorów z małą ilością pestek i soku ( najlepiej wybierać podłużną Limę) Ja użyłam różnych odmian i kolorów gdyż takie miałam u siebie w ogródku)
1 główka czosnku
sól ( najlepiej świeżo mielona)
olej 1 l.
oliwa z oliwek 0,5l.
Suszone pomidory w oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory umyć , osuszyć , przekroić na pół wzdłuż , wydrążyć gniazda nasienne.
2.Pomidory ułożyć ciasno obok siebie bezpośrednio na blaszkach lub wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia, oprószyć solą.
3.Piekarnik nagrzać do 100 st z włączonym termoobiegiem , pozostawiając lekko uchylone drzwiczki piekarnika tak aby opary z pomidorów miały ujście.
Suszyć pomidory ok. 4 godzin co jakiś czas sprawdzając czy się nie przypalają.
W połowie suszenia do pomidorów dołożyć obrane ząbki czosnku
Jeśli użyjemy małych pomidorów zmniejszymy o wiele czas suszenia.
4.Ususzone pomidory przełożyć do słoików wraz z ząbkami czosnku po 2-3 na każdy słoik.
W garnku zagotować mieszankę oleju z oliwą , uważając by nie zaczęła się palić.
Zalać tłuszczem pomidory.
Zakręcić szczelnie , odstawić do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
Pomidory przechowywać w piwnicy lub w lodówce nawet do kolejnego sezonu.
5.Uwaga: Zalewając pomidory uważajmy aby nie poparzyć się tłuszczem gdyż pod wpływem gorąca jest możliwość pęknięcia słoika.
Pomidory bardzo chłoną tłuszcz więc zalewając je odczekajmy chwilę a następnie dolejmy do pełna.
Komentarze