Podstawą suszonych pomidorówsą najlepiej podłużne, dojrzałe, gruntowe pomidory.Pomidory suszone zalane oliwą są używane przeze mnie bardzo często.Dodaję je do wielu dań min.do spaghetti, past do smarowania ( np. z avocado), sałatek, kanapek.
0 (0 ocen)
Porady
Jest przy nich trochę pracy-ale warto! Najlepiej suszyć je na słońcu... ale z nim w naszym klimacie różnie bywa. Można w suszarce do grzybów i ziół. Czas suszenia 5-6 godzin.Trzeba kontrolować i sprawdzać. Pomidory równomiernie się ususzą i nie przypalą. Ja wysuszyłam je w piekarniku. Temperatura 60-70 stopni przy uchylonych drzwiczkach. Jeśli macie termoobieg to ułatwi on proces suszenia. Powinno się je wyjąć jak zrobią się suche z pomarszczonymi brzegami, ale środkiem sprężystym.
Komentarze