Suszone pomidory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory myjemy i suszymy. Następnie przekrawamy na pół i wycinamy miejsce , przy którym rósł ogonek. Łyżeczką wyciągamy pestki i sok. Połówki pomidorków, układamy obok siebie na blaszce wyłożonej pergaminem .Piekarnik nastawiamy na 80 stopni C z termoobiegiem.
2.Tak przygotowane pomidory suszymy ok. 3 godz. (warto jednak sprawdzać stan naszych pomidorków w ostatnich godzinach suszenia, aby ich nie przesuszyć), mniejsze gotowe pomidorki wyciągamy wcześniej!. Pomidory, powinny zmniejszyć swoją objętość mniej więcej o 1/4. Powinny być wysuszone, ale zarazem wilgotne po rozłożeniu. W połowie suszenia wkładamy na blaszkę również czosnek w łupinkach.
3.Następnie przygotowujemy słoiki.
Dokładnie je myjemy, łącznie z nakrętkami i wyparzamy wrzątkiem. Potem dokładnie osuszamy ściereczką.Do każdego słoiczka wkładamy warstwę pomidorków, następnie posypujemy ją solą, pieprzem, dodajemy pokrojony obrany czosnek, ten upieczony jak i świeży , świeżą bazylię , oregano i układamy kolejną warstwę pomidorków. (Pomidorki możemy posypać ulubionymi ziołami wedle własnego uznania ).
4.Na koniec wlewamy oliwę. Po wlaniu oliwy ,należy postukać palcem w słoiczek, aby pęcherzyki powietrza wydostały się na górę słoja a oliwa przedostała się w głąb pomidorków. Tak przygotowane słoiczki możemy przechowywać w lodówce kilka miesięcy.
Komentarze