Suszone pomidory

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Znakomita przekąska, a także smakowity dodatek do wielu potraw.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - pomidor (np.odmiany limowatych): 10 sztuk
    - bazylia (świeża): 1 pęczek
    - oregano (świeże): 1 pęczek
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - czosnek: 3 ząbki
    - oliwa z oliwek: 2 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Suszone pomidory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory myjemy i suszymy. Następnie przekrawamy na pół i wycinamy miejsce , przy którym rósł ogonek. Łyżeczką wyciągamy pestki i sok. Połówki pomidorków, układamy obok siebie na blaszce wyłożonej pergaminem .Piekarnik nastawiamy na 80 stopni C z termoobiegiem.
  • 2. Tak przygotowane pomidory suszymy ok. 3 godz. (warto jednak sprawdzać stan naszych pomidorków w ostatnich godzinach suszenia, aby ich nie przesuszyć), mniejsze gotowe pomidorki wyciągamy wcześniej!. Pomidory, powinny zmniejszyć swoją objętość mniej więcej o 1/4. Powinny być wysuszone, ale zarazem wilgotne po rozłożeniu. W połowie suszenia wkładamy na blaszkę również czosnek w łupinkach.
  • 3. Następnie przygotowujemy słoiki.
    Dokładnie je myjemy, łącznie z nakrętkami i wyparzamy wrzątkiem. Potem dokładnie osuszamy ściereczką.Do każdego słoiczka wkładamy warstwę pomidorków, następnie posypujemy ją solą, pieprzem, dodajemy pokrojony obrany czosnek, ten upieczony jak i świeży , świeżą bazylię , oregano i układamy kolejną warstwę pomidorków. (Pomidorki możemy posypać ulubionymi ziołami wedle własnego uznania ).
  • 4. Na koniec wlewamy oliwę. Po wlaniu oliwy ,należy postukać palcem w słoiczek, aby pęcherzyki powietrza wydostały się na górę słoja a oliwa przedostała się w głąb pomidorków. Tak przygotowane słoiczki możemy przechowywać w lodówce kilka miesięcy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Oliwa z oliwek Pomidor Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować