Suszone mięso

4.5 (152 ocen)

  • 20 min

Suszone mięso idealnie nadaje się na wędrowne wycieczki czy na jakąkolwiek podroż gdzie mamy ograniczony bagaż podręczny. Bardzo dobrze nadają się jako przekąska na trasie czy dodatek do zup.

  • 20 min

Składniki:

  • 1kg mięsa schabowego, sól, pieprz, inne przyprawy wg uznania
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Suszone mięso - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przyprawianie. 1. Na początku oczywiście mięso dokładnie myjemy, następnie kroimy w kształt kotletów jak do tłuczenia, a te kawałki natomiast w paski o szerokości 4-7 mm (wcześniej mięso można dać do zamrażarki na 1-2h, aby łatwiej się kroiło). Bardzo ważne jest aby wszelki tłuszcz dokładnie powykrawać. Takie kawałeczki solimy, pieprzymy (można dodawać różne przyprawy, wg uznania) i nabijamy na patyczki od szaszłyków, następnie wkładamy do piekarnika i podsuszamy w temperaturze około 60-90 stopni, prze 2-3h (drzwiczki od piekarnika muszą być lekko uchylone).

    Potem takie mięso podduszamy w suszarce do grzybów przez kilka godzin (na bieżąco kosztujemy , mięso nie może być z byt kruche ani za bardzo ścięgniste, powinno być po przełamaniu w środku lekko różowe). Jak nie mamy suszarki to trzeba je wyłożyć w suchym miejscu koło grzejnika na kilka dni, albo wystawić na słońce, tylko w tym przypadku należy je po zakryć np. gazą, żeby muchy czy inne owady się do tego nie dobrały. Ja osobiście dosuszam tylko w suszarce do grzybów.

Porady

Gotowe mięso przechowuję w kartonowym pudełku (w ten sposób możemy przechowywać nawet do 12 miesięcy).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować