Suszenie i mrożenie liści warzyw

4.44 (147 ocen)

Suszone liście doskonale się przechowują, używam ich do zup, sosów, farszy. Jeszcze więcej aromatu i smaku mają mrożone liście. Mrożony koperek dodany do puree ziemniaczanego, smakuje jak ten kupiony w czerwcu;) Grube, mrożone łodyżki lubczyku i selera nadają gotowanemu rosołowi wyjątkowej świeżości

Składniki:

  • Składniki - liście jednego z wymienionych warzyw:

    liście selera
    liście pietruszki
    liście lubczyku
    koperek
    zielone części pora
Wystaw ocenę:

4.44 (147 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Suszenie i mrożenie liści warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszenie:
    Liście umyć i całkowicie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego lub ściereczki.
    Liście oddzielić od dużych łodyżek. Jeśli będziesz suszyć liście pora, należy je pokroić bardzo drobno.
    Rozłożyć luźno, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Suszyć liście w piekarniku nagrzanym do 50 stopni, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Wyjątek stanowi suszenie liści pora, wymaga wyższej temperatury - 70 stopni.
    Czas suszenia zależy od grubości liści, a trwa minimum godzinę.
    Wysuszone liście przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika lub słoika.
    Suszone liście warzyw zachowują doskonały smak i aromat nawet przez rok. Pod warunkiem, że są przechowywane w szczelnie zamkniętych słoiczkach.

    Mrożenie:
    Liście umyć i całkowicie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego lub ściereczki. Bardzo ważne, aby liście były absolutnie suche i zamroziły się każdy osobno.
    Liście oddzielić od dużych łodyżek. Przełożyć do torebek na mrożonki. Torebki wypełnić do 1/3 pojemności, zawiązać.
    Torebki ułożyć na płasko w zamrażalniku, a mrożone liście rozmieścić w nich w miarę luźno. Zamrożone w ten sposób liście będzie łatwo wyjąć i użyć do gotowania.
    Grube łodyżki warzyw mają dużo smaku i aromatu i warto je również mrozić. Łodygi należy pokroić na równe kawałki i mrozić tak jak liście. Łodygi mrozić oddzielnie od liści.
    Liście warzyw można mrozić w plastikowych pojemniczkach, przeznaczonych do mrożenia. Ja jednak stosuję do mrożenia warzyw wyłącznie torebki, ponieważ zajmują w zamrażalniku mniej miejsca niż pojemniki.
    Zamrożone liście warzyw można przechowywać do 6 miesięcy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować