Sushi z wędzonym łososiem

4.5 (188 ocen)

W ten sposób przygotowane sushi po prostu uwielbiam, a samo przygotowanie nie jest wcale takie trudne jak by się wydawało.

Składniki:

  • 100 g ryżu do shusi
    5 shusi nori - listki prasowanych alg morskich
    1 łyżka octu ryżowego
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli
    wasabi
    sos sojowy
    marynowany imbir w zalewie
    łosoś wędzony na zimno
    papryka czerwona
    papryka żółta
    świeży ogórek

    mata bambusowa do zawijania sushi

Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki Sushi

Sushi z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • 2. Przygotować zaprawę do ryżu: ocet, cukier, sól podgrzać aż cukier się rozpuści. Przestudzić i dodać do ryżu, wymieszać łyżką. Ryż ostudzić.
  • 3. Nori umieścić przy dolnej krawędzi maty bambusowej. Ułożyć warstwę ryżu na nori pozostawiając 1 cm margines z góry i z dołu. Na ryżu ułożyć po pasku papryk, ogórka i łososia.

  • 4. Zawinąć w taki sposób aby listki nori zamknęły ryż i składniki w środku rulonu, pozostawiając matę bambusową na zewnątrz.
  • 5. Zwinięte sushi pokroić na równe części.Podawać z sosem sojowym, marynowanym imbirem i chrzanem wasabi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować