Sushi z wędzoną rybą

4.5 (166 ocen)

  • 40 min

Jest tyle rodzajów sushi ile osób je kocha na świecie. Jeśli obawiacie się jeść tego dania z dodatkiem surowej ryby polecam wszelkie ryby wędzone, które także idealnie się nadają. Wbrew pozorom zrobienie sushi nie jest ani trudne ani skomplikowane. Najlepiej mieć ze sobą bambusową matę do rolowania

  • 40 min

Składniki:

  • • ryż do sushi
    • ocet ryżowy
    • wędzony łosoś
    • serek do smarowania
    • awokado
    • papryka
    • ogórek
    • cukier i sól
    • prasowane algi
    • wasabi
    • sos sojowy
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Sushi z wędzoną rybą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta (trochę to trwa). Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na 30 minut. przykryciem ok. 15 minut do odparowania całej wody. Ryż po ugotowaniu polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia. Na sos składa się ok. 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczyptę soli.
    Kroimy wszystkie składniki w miarę jak najdłuższe paski. Na bambusowej matce układamy prasowane algi lekko zwilżając je wodą za pomocą zwykłego pędzelka. Wykładamy na całą ich długość warstwę ryżu następnie układamy składniki według upodobania zaczynając od pasków naszej ryby. Po ułożeniu ich staramy się je zwinąć za pomocą maty jak zwykłą roladę. Należy ostrym nożem powstała roladę pokroić na mniejsze kawałeczki. Podawać z sosem sojowym i pastą wasabi.

Porady

Możesz dodawać również inne składniki i komponować je tak jak lubisz

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować