Sushi z podwędzanym łososiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

takie proste coś na przekąskę

  • 20 min

Składniki:

  • 1 op podwędzanego łososia
    pół czerwonej papryki
    rzeżucha lub sałata
    nori
    ryż do sushi 1,5 szkl
    ocet ryżowy ok 6 łyżek
    4 łyżki cukru
    pół łyżeczki soli

Sushi z podwędzanym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Ryż wypłukać na sicie aż do uzyskania czystej wody, zalać wodą 1:1 ugotować , ok 15 min aż ryż wchłonie całą wodę, odstawić pod przykryciem. Kiedy przestygnie z octu cukru i soli przygotować sos , sos dodać do ryżu, wymieszać i odstawić na ok 30 min.
    Łososia pokroić w paski, paprykę pokrojoną również w paski przysmażyć na patelni aż się zeszkli.
    Na macie układać płaty nori, zwilżoną dłonią nakładać ryż na całość (jeden brzeg do sklejenia zostawić ok 1 cm. ) ułożyć wzdłuż łososia, paprykę i sałatę albo rzeżuchę. Zwijać dociskając matą ładne ruloniki. Ostrym nożem pokroić na plastry, ułożyć na tacy, podawać z sosem sojowym, słodko pikantnym i pastą wasabi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy