Sushi z jagodami goji

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Jagody goji uważane za najzdrowsze owoce świata, algi morskie które : ” zapobiegają procesom gnilnym materii w jelitach dzięki czemu uzdrawiają i przedłużają życie.” i wędzony łosoś który jest źródłem

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ryż do sushi: 1 szklanka
    - woda: 1.5 szklanki
    - ocet ryżowy: 2 łyżki
    - cukier: 1.5 łyżeczki
    - sól: 0.25 łyżeczki
    - wędzony łosoś: 50 gramów
    - suszone jagody Goji: 1 opakowanie
    - wsabi: 1 opakowanie
    - algi: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Sushi z jagodami goji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sushi z jagodami goji 1. Na początku przygotowujemy ryż. Ryż płuczemy na sitku zimną wodą, aż uciekająca woda przestanie być mętna. Przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 szklanki wody. Gotujemy nie mieszając aż wsiąknie całą wodę. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem przez 15 minut. Następnie rozkładamy ryz na dużej tacy by ostygł. Przygotowujemy zaprawę. Na patelni rozpuszczamy cukier i sól w occie ryżowym. Tak przygotowaną zaprawą polewamy ryż i dokładnie mieszamy.

    Na macie do zawijania układamy algę morską. Układamy na niej cienką warstwę ryżu pozostawiając na końcu margines. Smarujemy odrobiną wasabi na 1/3 wysokości od siebie. Układamy kawałki łososia oraz jagody goji. Zawijamy. Gotową rolkę kroimy na 8 kawałków. Podajemy z sosem sojowym.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Japońska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować