Jagody goji uważane za najzdrowsze owoce świata, algi morskie które : ” zapobiegają procesom gnilnym materii w jelitach dzięki czemu uzdrawiają i przedłużają życie.” i wędzony łosoś który jest źródłem
Sushi z jagodami goji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku przygotowujemy ryż. Ryż płuczemy na sitku zimną wodą, aż uciekająca woda przestanie być mętna. Przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 szklanki wody. Gotujemy nie mieszając aż wsiąknie całą wodę. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem przez 15 minut. Następnie rozkładamy ryz na dużej tacy by ostygł. Przygotowujemy zaprawę. Na patelni rozpuszczamy cukier i sól w occie ryżowym. Tak przygotowaną zaprawą polewamy ryż i dokładnie mieszamy.
Na macie do zawijania układamy algę morską. Układamy na niej cienką warstwę ryżu pozostawiając na końcu margines. Smarujemy odrobiną wasabi na 1/3 wysokości od siebie. Układamy kawałki łososia oraz jagody goji. Zawijamy. Gotową rolkę kroimy na 8 kawałków. Podajemy z sosem sojowym.
Komentarze