Od kilku lat interesuję się wszystkim, co związane jest z Japonią. Marzę o podróży do tego kraju.Sushi jadłam w restauracji. Tak mi posmakowało, że postanowiłam włączyć je do swego menu.
Składniki:
● 2 arkusze wodorostów nori
● 1/2 szklanki ryżu krótkoziarnistego
● paluszki krabowe surimi
● ogórek
● biały ocet winny
● sól
● cukier
● sos sojowy
● mata bambusowa do sushi
Sushi – roladki ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obieramy i kroimy ogórka,
wycinając miękki miąższ. Odmierzamy
ilość ryżu (dla jednej
osoby pół szklanki), płuczemy i w garnku zalewamy wodą
(dwukrotnie więcej niż ryżu).
2.Gotujemy na małym ogniu
około 15 minut, zdejmujemy
z ognia i pod przykryciem studzimy
15 minut.
3.W tym czasie przygotujemy
słodko-kwaśną zalewę: 2 łyżki
octu winnego mieszamy z łyżką
cukru i odrobiną soli, zalewamy
ryż i mieszamy.
4.Prostokątne wodorosty nori
rozkładamy na macie bambusowej,
nakładamy 1/4 ryżu, nadziewamy
ogórkiem i paluszkami
krabowymi.
5.Zwijamy na macie bambusowej,
formując okrągły albo kwadratowy
kształt sushi. Kroimy równomiernie. Podajemy z sosem
sojowym.
Komentarze