Sushi przepełnione miłością

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Dlaczego to takie miłosne sushi? Bo robione razem, wypełnione uśmiechami, namiętnymi spojrzeniami i magią. ;) Jest doskonałą zabawą i sposobem na zacieśnianie więzi. ;)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • SUSHI:
    - ryż do sushi: 0.5 kilograma
    - wędzony łosoś: 150 gramów
    - zielony ogórek: 1 sztuka
    - awokado: 0.5 sztuki
    - płaty nori: 6 sztuk
    - ocet ryżowo - imbirowy: 12 łyżek
    - cukier: 8 łyżek
    - sól: 3 łyżeczki
    - Żółty ser: 2 plastry
    - woda: 2 szklanki
    DODATKOWO::
    - mata do zawijania sushi: 2 sztuki
    - pędzelek: 1 sztuka
    - ostry nóż: 1 sztuka
    - imbir marynowany: 100 gramów
    - wasabi: 50 gramów
    - sos sojowy: 100 opakowań
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Sushi przepełnione miłością - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Jest to dość skomplikowany proces:

    - najpierw ryż płuczemy zimną wodą i zalewamy na trzydzieści minut

    - następnie odcedzamy, przekładamy do garnka i dolewamy dwie szklanki wody

    - gotujemy pod przykrywką i kiedy woda się zagotuje - po 3 minutach zmniejszamy ogień na najmniejszy

    - gotujemy przez dziesięć minut, wyłączamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem przez kwadrans.

    Do szklanki wlewamy ocet, który uzyskaliśmy z domowego, marynowanego imbiru (można też poprosić w sklepie o sam ocet z marynaty), dodajemy do niego cukier oraz sól i dokładnie mieszamy. Przygotowany ocet wlewamy do ryżu i dokładnie mieszamy. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy.

    Łososia kroimy w drobne paseczki, podobnie ogórka oraz awokado. Na macie układamy płat nori, smarujemy pędzelkiem zamoczonym w sosie sojowym, nakładamy równą warstwę ryżu, pozostawiając 1 cm wolnej przestrzeni z każdej strony.

    Nakładamy ulubione składniki i delikatnie dociskając zwijamy płat. Odkładamy na 2 - 3 minutki i kroimy w 2 cm plasterki.

    Podajemy z marynowanym imbirem, wasabi oraz sosem sojowym.

    To naprawdę nie jest trudne i nie wiem czym są podyktowane ceny w restauracjach. Za 30 złoty (liczę już naprawdę wszystkie składniki) uzyskamy mniej więcej 40 kawałków. ;) Może nie jest to tania przekąska, ale zdrowa i pyszna. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Japońska Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować