Sushi owocowe dla dzieci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy wodę oraz sok/syrop z puszki brzoskwiń i zagotowujemy. Dodajemy woreczek ryżu oraz korę cynamonową (ewentualnie cynamon w proszku) i gotujemy na małym ogniu około 10-12 minut. Gasimy ogień i trzymamy ryż pod przykryciem - dojdzie do swojej miękkości.
2.Mandarynki myjemy, obieramy i dzielimy na małe cząstki. Banana obieramy i kroimy w drobną kostkę. Brzoskwinie osączamy i kroimy w kosteczkę. Rodzynki sparzamy i osączamy. Konfiturę żurawinową podgrzewamy, aby była ciepła.
3.Z okrągłego wafla odcinamy zaokrąglenia, tak by powstał prostokąt (możemy użyć też gotowego wafla w kształcie prostokąta). Wafla smarujemy gorącą konfiturą, następnie wykładamy dalej ciepły ryż oraz kawałki owoców.
4.Zwijamy wafla w kształt rulona - wafel namiękł od ciepłych składników.
5.Dodatkowo zwijamy ciasno nasz rulon w ściereczkę i studzimy.
Komentarze