Sushi owocowe dla dzieci

4.5 (149 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 20 min

Pyszny deser i zarazem odżywczy.

  • 20 min

Składniki:

  • główne składniki:
    ryż 1 woreczek - najlepszy ryż do sushi
    wafel okrągły górski (może być też prostokątny)

    owoce:
    banan 1 sztuka
    mandarynka 2 sztuki
    brzoskwinie z puszki - połówki 2 sztuki
    konfitura żurawinowa 5 łyżek
    rodzynki 2 łyżki

    pozostałe:
    sok z puszki brzoskwiń - syrop 1.5 szklanki
    woda niegazowana 0.5 szklanki
    kora cynamonowa 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery Sushi

Sushi owocowe dla dzieci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę oraz sok/syrop z puszki brzoskwiń i zagotowujemy. Dodajemy woreczek ryżu oraz korę cynamonową (ewentualnie cynamon w proszku) i gotujemy na małym ogniu około 10-12 minut. Gasimy ogień i trzymamy ryż pod przykryciem - dojdzie do swojej miękkości.
  • kroimy 2. Mandarynki myjemy, obieramy i dzielimy na małe cząstki. Banana obieramy i kroimy w drobną kostkę. Brzoskwinie osączamy i kroimy w kosteczkę. Rodzynki sparzamy i osączamy. Konfiturę żurawinową podgrzewamy, aby była ciepła.
  • nadzienie 3. Z okrągłego wafla odcinamy zaokrąglenia, tak by powstał prostokąt (możemy użyć też gotowego wafla w kształcie prostokąta). Wafla smarujemy gorącą konfiturą, następnie wykładamy dalej ciepły ryż oraz kawałki owoców.
  • rolada 4. Zwijamy wafla w kształt rulona - wafel namiękł od ciepłych składników.
  • zawijamy 5. Dodatkowo zwijamy ciasno nasz rulon w ściereczkę i studzimy.
  • 6. Kroimy na części, uzyskując owocowe sushi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Owoce Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować