ryż do sushi 100 g
łosoś wędzony plastry 50 g
awokado 1/4 szt
nori ok. 1/2 arkusza
do dekoracji:
paluszki krabowe 1 szt
papryka czerwona kilka pasków
ogórek zielony 2-3 plasterki
szczypiorek
sos do ryżu:
ocet ryżowy 1 łyżka
cukier 1/2 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
Sushi - łososiowe rollsy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż zalać wodą, odstawić na pół godziny, odcedzić i zalać wodą w stosunku 1:1. Składniki sosu zagotować i rozpuścić. Kiedy ryż wchłonie płyn, zestawić go z palnika i wymieszać z sosem. Z wystudzonego ryżu uformować wałeczki i obwinąć je cienkimi plasterkami awokado.
2.Następnie ryż z awokado owinąć plasterkiem łososia.
3.Arkusz nori pociąć na paseczki i każdego rollsa owinąć na dole.
Komentarze