Sushi - łososiowe rollsy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Sushi w bardzo efektownej wersji :)

Składniki:

  • ryż do sushi 100 g
    łosoś wędzony plastry 50 g
    awokado 1/4 szt
    nori ok. 1/2 arkusza
    do dekoracji:
    paluszki krabowe 1 szt
    papryka czerwona kilka pasków
    ogórek zielony 2-3 plasterki
    szczypiorek
    sos do ryżu:
    ocet ryżowy 1 łyżka
    cukier 1/2 łyżki
    sól 1/2 łyżeczki

Sushi - łososiowe rollsy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryż z awokado 1. Ryż zalać wodą, odstawić na pół godziny, odcedzić i zalać wodą w stosunku 1:1. Składniki sosu zagotować i rozpuścić. Kiedy ryż wchłonie płyn, zestawić go z palnika i wymieszać z sosem. Z wystudzonego ryżu uformować wałeczki i obwinąć je cienkimi plasterkami awokado.
  • z łososiem 2. Następnie ryż z awokado owinąć plasterkiem łososia.
  • z paskiem nori 3. Arkusz nori pociąć na paseczki i każdego rollsa owinąć na dole.
  • gotowe 4. Wierzch udekorować pozostałymi składnikami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy