• Surówka ze słodkiej kapusty

    Dodane przez: wodzu

  • Lepsza niż ze sklepu ,smaczniejsza i przede wszystkim zdrowsza. Idealnie pasuje do niedzielnego obiadu ,zapiekanek czy na zwykłe kanapki. Jeśli już raz ją zrobisz to nawet nie spojrzysz na sklepowe surówki.

  • Składniki

    główka białej słodkiej kapusty
    8 marchewek
    1 czerwona papryka
    3 ząbki czosnku


    Zalewa
    1 szklanka cukru
    1 szklanka octu
    1,5 szklanki wody
    2 łyżki soli

  • Sposób przygotowania

    1.

    Kapustę należy drobno posiekać. Następnie marchewkę zetrzeć na tarce. Paprykę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę.

    2.

    Wszystkie składniki zalewy trzeba połączyć. Po czym zalewę należy zagotować. Po wystygnięciu zalać warzywa i odstawić na 24 godziny.

    3.

    Przycisnąć całość talerzem, aby zalewa otaczała wszystkie składniki surówki. Najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu. Przed podaniem, delikatnie odsączyć z zalewy. Podając można dodać łyżkę majonezu.

  • Rady

    Im czosnek drobniej posiekany tym lepiej. Najlepiej trzymać w jakimś wiaderku ,wtedy przykrywamy surówkę talerzem i dociskamy aż cała będzie w zalewie.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, zdrowie_na_talerzu, moj_niedzielny_obiad, dania_dla_urody
  • 0 komentarzy

Dodane przez: wodzu

wodzu 3

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-05-19T07:02:48+02:00

1405 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »