Surówka z selera z rodzynkami

4.47 (154 ocen)

  • 15 min

Przepis ten przywiozłam z nad morza. W nadmorskich miejscowościach surówka ta robi prawdziwą furorę wśród wczasowiczów!

  • 15 min

Składniki:

  • 1 seler korzeniowy
    1/2 szklanki rodzynek
    sok z cytryny
    1 łyżeczka brązowego cukru
    Sos:
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki śmietany
    1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
    1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

Wystaw ocenę:

4.47 (154 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z selera z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki namoczyć. W filiżance wymieszać majonez, śmietanę, skórkę otartą z cytryny i pieprz. Selera obrać, opłukać i osuszyć. Zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem i wymieszać.
    Do miski przełożyć seler, dodać odsączone rodzynki. Całość polać sosem i wymieszać.

Porady

Jeśli chcesz by surówka byłą bardziej wytrawna w wersji dla dorosłych możesz rodzynki namoczyć w białym wytrawnym winie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować