SURÓWKA Z RZODKIEWKĄ

5 (190 ocen)

  • 15 min

Smaczna pełna witamin surówka wiosenna.

  • 15 min

Składniki:

  • - 10 rzodkiewek
    - 6 liści sałaty kruchej
    - 1 pomidor
    - 2 cebulki dymki zielone
    - 1 jabłko

    Sos :
    - 2 łyżki jogurtu naturalnego
    - 2 łyżki majonezu
    - sól, cukier, pieprz
    - łyżeczka soku z cytryny

    Ponadto na myszki :
    - 2 rzodkiewki duże długie
    - 1 rzodkiewka mała
    - 4 ziarenka pieprzu
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sok

Surówka z rzodkiewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rzodkiewki, pomidor, cebulki i jabłko drobno posiekać. Liście sałaty porwać na małe kawałeczki.
  • 2. Sos : Wymieszać wszystkie składniki. Wlać sos do warzyw i wszystko razem wymieszać.
  • 3. Dekoracja - myszki:
    Obciąć liście rzodkiewki, pozostawiając ok 5mm na pyszczek. Ostrym nożykiem wyciąć szparki do umocowania uszek.
    Uszka robimy z dwóch plasterków wyciętych z małej rzodkiewki.
    Oczka z ziarenek pieprzu osadzamy w małych wgłębieniach naciętych nożykiem. Uszka wkładamy w przygotowane uprzednio wycięcia.
  • 4. Sałatkę przełożyć do salaterki i ozdobić myszkami, sałatą zieloną i różyczkami wykonanymi ze skórki z pomidora.

Porady

Sałatkę można podawać do obiadu, do kanapek z wędliną itp. Jest znakomitym uzupełnieniem witamin po okresie zimowym. Smak sałatki można wzbogacić świeżymi ziołami, czy np.koperkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Jabłka Pomidor Rzodkiewka Sok z cytryny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować