Surówka z rzodkiewek i jabłka

4.5 (150 ocen)

  • 15 min

Wymieszanych kilka prostych składników i otrzymujemy bardzo smaczną, chrupiącą i delikatnie orzeźwiającą wiosenną surówkę.

  • 15 min

Składniki:

  • rzodkiewki - 1 pęczek
    jabłko winne - 1 szt.
    cebula czerwona - 1 szt.
    szczypiorek posiekany - 2 łyżki
    bazylia - 10 listków
    sok z cytryny - 1 łyżka

    SOS DO SAŁATKI:
    olej z pestek winogron - 2 łyżki
    sok z cytryny - 2 łyżki
    cukier - ¼ łyżeczki
    pieprz czarny do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z rzodkiewek i jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte rzodkiewki kroję na plasterki, czerwoną cebulę na półplasterki. Jabłko kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i razem ze skórką kroję na cienkie plasterki. Plasterki jabłka skrapiam łyżką soku z cytryny. Dodaję posiekany szczypiorek i porwane listki bazylii, całość delikatnie mieszam. Składniki sosu dokładnie mieszam, do uzyskania jednolitej konsystencji, polewam nim surówkę. Surówkę podaję do kotletów i smażonej ryby.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Rzodkiewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować