Surówka z pora, ogórka i rzodkiewki

4.51 (198 ocen)

Pyszna wiosenna surówka. Świetna jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska.

Składniki:

  • 250 g ogórków (2 krótsze lub 1 dłuższy)
    1 pęczek rzodkiewek
    kawałek jasnozielonej części pora (ok. 60 g)
    2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.51 (198 ocen)

Zobacz również:

Surówki Dodatki

Surówka z pora, ogórka i rzodkiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Ogórki cienko obieramy. Ogórki i rzodkiewki szatkujemy w zapałkę (można też drobno pokroić, np. w ćwierćplasterki). Pora przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w cienkie paseczki.
  • 2. Rozdrobnione warzywa lekko solimy i odstawiamy na kilkanaście minut. Wykładamy na sitko i lekko odciskamy z nadmiaru soku. Przekładamy do miski, dodajemy śmietanę i szczyptę pieprzu. Mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować