Pyszna wiosenna surówka. Świetna jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska.
Składniki:
250 g ogórków (2 krótsze lub 1 dłuższy)
1 pęczek rzodkiewek
kawałek jasnozielonej części pora (ok. 60 g)
2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
sól
pieprz
Surówka z pora, ogórka i rzodkiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Ogórki cienko obieramy. Ogórki i rzodkiewki szatkujemy w zapałkę (można też drobno pokroić, np. w ćwierćplasterki). Pora przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w cienkie paseczki.
2.Rozdrobnione warzywa lekko solimy i odstawiamy na kilkanaście minut. Wykładamy na sitko i lekko odciskamy z nadmiaru soku. Przekładamy do miski, dodajemy śmietanę i szczyptę pieprzu. Mieszamy.
Komentarze