Surówka z pora i kukurydzy z żurawiną

4.5 (163 ocen)

  • 25 min

Został mi por i kukurydza,zastanawiałam się do czego je wykorzystać-postanowiłam połączyć te składniki i tak powstała smaczna,łatwa i szybka surówka do obiadu.By była jeszcze smaczniejsza i by przełamać słodycz kukurydzy dodałam do niej żurawinę suszoną,dzięki której mamy tu odrobinę cierpkości :)

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki na około 3 porcje:
    100 g pora (biała i jasnozielona część)
    100 g kukurydzy z puszki (osączonej z zalewy)
    1 łyżka cukru pudru
    1/2 szklanki śmietany
    sól
    pieprz
    2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
    suszona żurawina na wierzch (około 2-3 garście)
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z pora i kukurydzy z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Por kroimy w cienkie półplasterki, przekładamy na sito, solimy i odstawiamy na około 10 minut, po tym czasie przelewamy wrzątkiem.
  • 2. Następnie pora przekładamy do miski, posypujemy cukrem pudrem, mieszamy i odstawiamy na kolejne 10 minut.
  • 3. Po tym czasie dodajemy kukurydzę, natkę pietruszki oraz śmietanę przyprawioną solą i pieprzem, całość mieszamy i posypujemy suszoną żurawiną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza Por Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować