Surówka z pekinki z selerem naciowym, jabłkiem i orzechami

0 (0 ocen)

Rewelacyjna surówka, łatwa w przygotowaniu, ale bardzo smaczna i efektowna. Doskonały dodatek do niedzielnego lub świątecznego obiadu.

Składniki:

  • 1/2 niedużej główki kapusty pekińskiej
    2 szalotki lub 1 nieduża czerwona cebula
    2 łodygi selera naciowego
    1 jabłko
    garść wyłuskanych orzechów włoskich
    3 łyżki oliwy
    sok z 1/2 cytryny
    sól
    cukier
    pieprz
    1/2 jabłka i listki selera do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki

Surówka z pekinki z selerem naciowym, jabłkiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Jabłko dokładnie myjemy i wycinamy gniazdo nasienne.
  • 2. Połówkę kapusty pekińskiej dzielimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie kroimy w wąskie paseczki. Szalotki przekrawamy wzdłuż na ćwiartki i kroimy w poprzek w paseczki; łodygi selera - wzdłuż na polowy, a następnie w cienkie plasterki. Jabłko (ze skórką) dzielimy na 16 cząstek, a następnie kroimy w cienkie płatki i od razu mieszamy z sokiem z cytryny.
  • 3. Rozdrobnione warzywa i jabłko wraz sokiem cytrynowym mieszamy, dodajemy oliwę, przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku. Surówkę przekładamy do salaterek i każdą porcję posypujemy grubo posiekanymi orzechami włoskimi. Dekorujemy "piórkami" ściętymi z połówki jabłka i listkami selera naciowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować