• Surówka z pekinki z selerem naciowym, jabłkiem i orzechami

    Dodane przez: rena123

  • Rewelacyjna surówka, łatwa w przygotowaniu, ale bardzo smaczna i efektowna. Doskonały dodatek do niedzielnego lub świątecznego obiadu.

  • Składniki

    1/2 niedużej główki kapusty pekińskiej
    2 szalotki lub 1 nieduża czerwona cebula
    2 łodygi selera naciowego
    1 jabłko
    garść wyłuskanych orzechów włoskich
    3 łyżki oliwy
    sok z 1/2 cytryny
    sól
    cukier
    pieprz
    1/2 jabłka i listki selera do dekoracji

  • Sposób przygotowania

    1.

    Wszystkie warzywa oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Jabłko dokładnie myjemy i wycinamy gniazdo nasienne.

    2.

    Połówkę kapusty pekińskiej dzielimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie kroimy w wąskie paseczki. Szalotki przekrawamy wzdłuż na ćwiartki i kroimy w poprzek w paseczki; łodygi selera - wzdłuż na polowy, a następnie w cienkie plasterki. Jabłko (ze skórką) dzielimy na 16 cząstek, a następnie kroimy w cienkie płatki i od razu mieszamy z sokiem z cytryny.

    3.

    Rozdrobnione warzywa i jabłko wraz sokiem cytrynowym mieszamy, dodajemy oliwę, przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku. Surówkę przekładamy do salaterek i każdą porcję posypujemy grubo posiekanymi orzechami włoskimi. Dekorujemy "piórkami" ściętymi z połówki jabłka i listkami selera naciowego.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, w_kilka_chwil, zdrowie_na_talerzu, moj_niedzielny_obiad, dania_dla_urody, sezonowe_przysmaki, kapusta pekińska, orzechy włoskie, jabłka, seler naciowy, obiad, surówka obiadowa, świąteczny obiad, pekinka, sałatka do obiadu, szalotki
  • Polecamy:

  • 2 komentarze

Dodane przez: rena123

rena123 607

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2017-01-09T22:40:52+01:00


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »