Surówka z pekinki z selerem naciowym, jabłkiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie warzywa oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Jabłko dokładnie myjemy i wycinamy gniazdo nasienne.
2.Połówkę kapusty pekińskiej dzielimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie kroimy w wąskie paseczki. Szalotki przekrawamy wzdłuż na ćwiartki i kroimy w poprzek w paseczki; łodygi selera - wzdłuż na polowy, a następnie w cienkie plasterki. Jabłko (ze skórką) dzielimy na 16 cząstek, a następnie kroimy w cienkie płatki i od razu mieszamy z sokiem z cytryny.
3.Rozdrobnione warzywa i jabłko wraz sokiem cytrynowym mieszamy, dodajemy oliwę, przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku. Surówkę przekładamy do salaterek i każdą porcję posypujemy grubo posiekanymi orzechami włoskimi. Dekorujemy "piórkami" ściętymi z połówki jabłka i listkami selera naciowego.
Komentarze