Surówka z ogórków i żółtych pomidorów z sosem winegret

4.48 (183 ocen)

Ogórki i żółte pomidory świetnie do siebie pasują, a wraz z cebulą cukrową, koperkiem i sosem winegret tworzą pyszny dodatek do obiadu lub do dań z grilla.

Składniki:

  • 500 g ogórków gruntowych
    3 żółte pomidory (250 g)
    1/2 cebuli cukrowej (100 g)
    1 łyżka posiekanego koperku
    3 łyżki oliwy
    1 łyżka octu winnego
    1 łyżeczka musztardy
    1 łyżeczka cukru pudru
    sól
Wystaw ocenę:

4.48 (183 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki

Surówka z ogórków i żółtych pomidorów z sosem winegret - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki myjemy, obieramy, przekrawamy wzdłuż na 4 części, a następnie w grube plastry. Dodajemy szczyptę soli, mieszamy i przekładamy na sitko.
    Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę wielkości kawałków ogórków, przekładamy na oddzielne sitko. Cebulę kroimy w nieco mniejszą kostkę.
  • 2. Przygotowujemy sos: oliwę, ocet winny, musztardę, cukier puder i szczyptę soli wkładamy do słoiczka, zakręcamy i mocno potrząsając mieszamy.
  • 3. Ogórki odciskamy z nadmiaru soku, przekładamy do miseczki, dodajemy cebulę i sos, dokładnie mieszamy. Pomidory również lekko odciskamy i dodajemy do ogórków, wsypujemy posiekany koperek i mieszamy. Od razu podajemy.

Porady

Zamiast żółtych pomidorów można użyć zwykłych, czerwonych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Sałata Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować