Ogórki i żółte pomidory świetnie do siebie pasują, a wraz z cebulą cukrową, koperkiem i sosem winegret tworzą pyszny dodatek do obiadu lub do dań z grilla.
Surówka z ogórków i żółtych pomidorów z sosem winegret - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki myjemy, obieramy, przekrawamy wzdłuż na 4 części, a następnie w grube plastry. Dodajemy szczyptę soli, mieszamy i przekładamy na sitko.
Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę wielkości kawałków ogórków, przekładamy na oddzielne sitko. Cebulę kroimy w nieco mniejszą kostkę.
2.Przygotowujemy sos: oliwę, ocet winny, musztardę, cukier puder i szczyptę soli wkładamy do słoiczka, zakręcamy i mocno potrząsając mieszamy.
3.Ogórki odciskamy z nadmiaru soku, przekładamy do miseczki, dodajemy cebulę i sos, dokładnie mieszamy. Pomidory również lekko odciskamy i dodajemy do ogórków, wsypujemy posiekany koperek i mieszamy. Od razu podajemy.
Porady
Zamiast żółtych pomidorów można użyć zwykłych, czerwonych.
Komentarze