Surówka z ogórka i rzodkiewki z cytrynową nutą

0 (0 ocen)

Młode ogórki gruntowe i soczyste rzodkiewki to podstawa wyśmienitej surówki. Dodatek sosu z soku cytryny i oliwy aromatyzowanej cytryną nadaje jej cytrynowego posmaku.

Składniki:

  • 4 nieduże ogórki gruntowe (ok. 250 g)
    9-10 dużych rzodkiewek (ok. 200 g)
    1/2 młodej cebuli
    1 łyżka posiekanego koperku
    sos:
    3 łyżki oliwy aromatyzowanej cytryną i miętą
    1 łyżka soku z cytryny
    szczypta soli
    1/2 płaskiej łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z ogórka i rzodkiewki z cytrynową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki i rzodkiewki myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy z łupinki, przekrawamy wzdłuż na 4 cząstki, a następnie kroimy w plasterki. Pokrojone warzywa mieszamy wraz z posiekanym koperkiem.
  • 2. Wszystkie składniki sosu wkładamy do słoiczka, zakręcamy i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Sos dodajemy do warzyw tuż przed podaniem i dokładnie mieszamy.

Porady

Oliwę aromatyzowaną cytryną i miętą można przygotować według tego przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/cytrynowo-mietowa-oliwa-do-salatek-4

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rzodkiewka Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować