Surówka z młodej kapusty z dressingiem miętowo-bazyliowym

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Lato na talerzu albo bomba witaminowa, idealna do grilla albo do obiadu z mięsem. Polecam, bo zawiera całą gamę witamin, a dressing miętowo-bazyliowy dodatkowo dodaje jej aromatu i zapachu.

  • 15 min

Składniki:

  • 500 g młodej kapusty
    4 ogórki małosolne (najlepiej takie 3-dniowe)
    1 duży pomidor (np. bawole serce)
    1/2 cebuli
    5 młodych marchewek (moje miały 5 cm długości)
    1 łyżka szczypiorku
    3 łyżki czerwonej porzeczki

    Dressing:
    1 garść listków bazylii
    1 garść listków mięty
    50 ml oleju lnianego
    50 ml oleju rzepakowego
    2 łyżki miodu
    do smaku sól i pieprz
    1/2 cytryny (sok)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z młodej kapusty z dressingiem miętowo-bazyliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować dressing: listki mięty, bazylii, olej rzepakowy, lniany, sok z cytryny, miód umieścić w wysokim naczyniu i zblendować na gładko, ok. 2 minut. Dressing dosmaczyć solą i pieprzem. Włożyć do lodówki, by się schłodził.
  • 2. Kapustę poszatkować w pióra. Ogórki małosolne przekroić w pół i potem w talarki. Pomidor obrać ze skórki, jeżeli jest bardzo dojrzały nie trzeba go nawet parzyć, skórka daje się swobodnie zdjąć przy tej odmianie, charakteryzuje się też bardzo małą zawartością pestek. Pomidora pokroić w kostkę. Cebulę też w drobną kostkę. Szczypiorek posiekać na drobno. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Porzeczkę wyszypułkować.
  • 3. Jeżeli chcemy by surówka ładnie się prezentowała można ułożyć ją warstwowo, na dole kapusta a resztę składników na górę, wg własnego upodobania. Można też surówkę od razu wymieszać. Surówkę polewamy dressingiem zawsze krótko przed podaniem.

Porady

Do surówki można wykorzystać również inne warzywa czy nawet owoce, np. czarną porzeczkę albo jabłko. O tej porze roku mamy duży wybór świeżych warzyw i owoców, a nawet to szczęście, że większość rośnie w naszych ogrodach. Są tanie i też łatwo dostępne na lokalnych bazarach, czy od znajomych rolników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować