Lekka, smakowita surówka z młodej chrupiącej kapusty z dodatkiem wyrazistej bazylii, czerwonej papryki i ogórka. Pyszna, lekko kwaśna, świetna do dań z grilla.
Składniki:
główka młodej kapusty (poza sezonem może być kapusta biała)
długi ogórek
strąk czerwonej papryki
garść listków bazylii
oliwa z oliwek
sok z cytryny
czarnuszka
sól, czarny pieprz
Surówka z młodą kapustą, papryką i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę drobno szatkujemy. Paprykę i ogórka kroimy w niedużą kostkę. Listki bazylii odrywamy z gałązek i płuczemy pod bieżąca wodą. Warzywa mieszamy i przekładam do salaterki. Polewamy oliwa z oliwek, sokiem wyciśniętym z cytryny oraz doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Całość posypujemy czarnuszką. Najlepiej odłożyć na 30 minut do przegryzienia smaków, ale można też jeść od razu po przygotowaniu.
Komentarze