Surówka z młodą kapustą, papryką i bazylią

0 (0 ocen)

Lekka, smakowita surówka z młodej chrupiącej kapusty z dodatkiem wyrazistej bazylii, czerwonej papryki i ogórka. Pyszna, lekko kwaśna, świetna do dań z grilla.

Składniki:

  • główka młodej kapusty (poza sezonem może być kapusta biała)
    długi ogórek
    strąk czerwonej papryki
    garść listków bazylii
    oliwa z oliwek
    sok z cytryny
    czarnuszka
    sól, czarny pieprz

Surówka z młodą kapustą, papryką i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno szatkujemy. Paprykę i ogórka kroimy w niedużą kostkę. Listki bazylii odrywamy z gałązek i płuczemy pod bieżąca wodą. Warzywa mieszamy i przekładam do salaterki. Polewamy oliwa z oliwek, sokiem wyciśniętym z cytryny oraz doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Całość posypujemy czarnuszką. Najlepiej odłożyć na 30 minut do przegryzienia smaków, ale można też jeść od razu po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy