Surówka z kwaszonej kapusty

0 (0 ocen)

Surówka z kapusty kwaszonej, to nasza ulubiona surówka podawana zawsze do ryby. Jest zdrowa i bardzo prosta w przygotowaniu.

Składniki:

  • 800 g kapusty kwaszonej
    1 duża marchewka
    1 duże jabłko
    1 cebula
    6-10 łyżek oliwy z oliwek
    1 płaska łyżeczka cukru
    pieprz biały

Surówka z kwaszonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę odsączamy z nadmiaru soku i kroimy. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy przyprawy i oliwę. Mieszamy i odstawiamy. Surówkę dobrze jest przygotować przynajmniej 2-3 godziny wcześniej przed podaniem.

Porady

Jeśli nie dysponujecie domową kapustą kwaszoną kupując ją, zwróćcie uwagę czy jest naturalnie kwaszona. Na rynku dominuje kapusta z dodatkiem środków przyspieszających kiszenie. A jak wiadomo najlepsza jest naturalnie ukwaszona.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy