Surówka z królem arbuzem w roli głównej

0 (0 ocen)

  • 25 min

Moja letnia i spontaniczna interpretacja na konkurs Owocowy zawrót głowy

  • 25 min

Składniki:

  • Ćwiartka arbuza, 1 gruszka klapsa, garść kiełków brokułu, pół opakowania roszponki, 1 łyżka miodu, 2 łyżki listków tymianku, kilka główek winogron, garść łuskanego słonecznika, listki mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z królem arbuzem w roli głównej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miąższ arbuza oddzielamy od skórki, następnie kroimy go w kostkę. Z części pokrojonej kostki (ok 1 szklanki) przygotowujemy dressing rozdrabniając miąższ blenderem (reszta kostek zostanie użyta do sałatki). Do arbuzowego soku dodajemy miód i listki tymianku. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki w celu schłodzenia.
  • 2. Umytą gruszkę kroimy w dość regularne paseczki i grillujemy w piekarniku w 180*C ok 10 minut - nie jest to konieczna czynność, można dodać surową gruszkę, ale w wersji grillowanej idealnie komponuje się z całością. Dokładnie umyte winogrona kroimy na ćwiartki i usuwamy z nich pestki.
  • 3. Na talerzu lub w misce układamy wszystkie składniki, podlewamy schłodzonym dressingiem i posypujemy słonecznikiem i listkami mięty. Sałatka idealnie pasuje do letnich upalnych dni, dodatkowo jest bardzo bogata w witaminy i spokojnie może być traktowana jako przekąska lub dodatek do dania mięsnego. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować