Surówka z królem arbuzem w roli głównej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miąższ arbuza oddzielamy od skórki, następnie kroimy go w kostkę. Z części pokrojonej kostki (ok 1 szklanki) przygotowujemy dressing rozdrabniając miąższ blenderem (reszta kostek zostanie użyta do sałatki). Do arbuzowego soku dodajemy miód i listki tymianku. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki w celu schłodzenia.
2.Umytą gruszkę kroimy w dość regularne paseczki i grillujemy w piekarniku w 180*C ok 10 minut - nie jest to konieczna czynność, można dodać surową gruszkę, ale w wersji grillowanej idealnie komponuje się z całością. Dokładnie umyte winogrona kroimy na ćwiartki i usuwamy z nich pestki.
3.Na talerzu lub w misce układamy wszystkie składniki, podlewamy schłodzonym dressingiem i posypujemy słonecznikiem i listkami mięty. Sałatka idealnie pasuje do letnich upalnych dni, dodatkowo jest bardzo bogata w witaminy i spokojnie może być traktowana jako przekąska lub dodatek do dania mięsnego. Smacznego!
Komentarze