Surówka z kapusty z czosnkiem

4.93 (194 ocen)

  • 40 min

Surówka, która posmakuje każdemu kto lubi smak czosnku. Jest idealna do obiadu jak również do kanapki. Zrobienie jej jest łatwe i szybkie a później mamy gotową świeżą surówkę w lodówce.

  • 40 min

Składniki:


  • Skład:
    • 2 kg kapusty
    • 2 średnie marchwie
    • 2 czerwone średnie papryki
    • 0,5 główki nie za wielkiego czosnku


    Zalewa:
    • 1,5 szklanki wody
    • 1 szklanka cukru
    • ¾ szklanki octu
    • 2 łyżki soli
    • 0,5 szklanki oleju
Wystaw ocenę:

4.93 (194 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki

Surówka z kapusty z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę, paprykę i czosnek pokroić drobniutko, marchew zetrzeć na tarce.Wymieszać.
  • 2. Składniki na zalewę - oprócz oleju- zmieszać i zagotować.Gorącą zalewą zalać pokrojone warzywa i wymieszać. Odstawić na około 12 godzin.
  • 3. Na drugi dzień czyli po odstaniu dodać olej i wymieszać
  • 4. Układać sałatkę w słoiki. Nie wekować. Można trzymać w lodówce około 2 miesięcy.

Porady

Słoki z sałatką zakręcamy bez wekowania i trzymamy w lodówce lub innym chłodnym miejscu do dwóch miesięcy. Surówka smakuje trochę jak na świeżo a trochę jak konserwowa. Jeśli chodzi o czosnek to trzeba go wyczuć i wg uznania dodawać, jak ktoś lubi mniej to mniej jak ktoś lubi bardziej czosnkową to dodać więcej. Czas wykonania jest 30-40 minut ale trzeba dodać czas na odstanie najlepiej na noc lub rano robiąc na wieczór można układa. Z porcji wychodzi około 10 słoików 0,5l.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować