Surówka z czerwonej kapusty

0 (0 ocen)

Surówka jest bardzo smaczna i zdrowa, do tego ma piękny kolor...

Składniki:

  • 1/3 główki czerwonej kapusty,
    3 ogórki konserwowe,
    1 pomidor,
    1 czerwona papryka,
    łyżeczka suszonych kwiatów do sałatek,
    2 łyżki oleju rzepakowego,
    sól ziołowa,
    pieprz czarny świeżo zmielony,
    łyżka soku z cytryny,
    2 łyżki czerwonej fasoli z puszki.

Surówka z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno poszatkować, doprawić solą i pieprzem, odstawić na 3 godz, by nieco zmiękła. Ogórki pokroić w plasterki. Pomidora umyć, pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić, pokroić w cienkie, krótkie paseczki. Fasolę opłukać wodą, odsączyć. Olej zmieszać z solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystkie warzywa wymieszać, polać sosem, posypać przyprawą do sałatek, całość dokładnie wymieszać.

Komentarze

Podobne przepisy