Smaczna surówka resztkowa z tego co zostało w lodówce:)
45 min
Składniki:
10 dag kapusty czerwonej
10 dag kapusty pekińskiej
1/4 dużej czerwonej cebuli lub 1/2 małej
1/2 ogórka wężowego
1/2 jabłka
3 łyżki oleju
3 łyżki octu
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz
Surówka z czerwonej i pekinki:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę czerwona posiekać w miarę możliwości drobno, przepłukać porządnie na sicie pod bieżącą wodą, przełożyć do miski i zalać wrzątkiem. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie porządnie odsączyć. kapustę pekińską także posiekać i przepłukać na sicie i dokładnie odsączyć, przełożyć do miski.Dodać także czerwoną kapustę. Ogórka i jabłko porządnie wyszorować i wysuszyć. Zetrzeć i ogórka i jabłko na tarce o grubych oczkach razem ze skórką i dodać do kapusty. cebulkę drobniutko posiekać. Wymieszać w misce warzywa. W osobnej miseczce przygotować emulsję-olej wymieszać z octem, łyżeczką cukru i doprawić pieprzem i solą do smaku. Dokładnie wymieszać trzepaczką aż cukier się rozpuścić. Emulsję przelać do surówki i dokładnie wymieszać, aby dobrze pokryła wszystkie warzywa. Odstawić do lodówki na godzinę, aby smaki się "przegryzły". Smacznego!
Komentarze