Surówka z cukinii na zimę

4.5 (155 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Uwielbiam wszelkie sałatki i surówki. A ta okazała się być całkiem ciekawym pomysłem :) Idealna jako dodatek do obiadu.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • -2 kg młodej cukinii
    - 4 młode marchewki
    - 3 duże cebule
    -3 ząbki czosnku
    - 2 łyżki soli

    ZALEWA:
    -pół szkl. oleju
    -1/4 szkl. cukru
    - szklanka wody
    - niepełna szklanka octu 10%
    - liść laurowy
    -ziele angielskie
    -gorczyca
    -pieprz czarny ziarnisty
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Surówki Przetwory

Surówka z cukinii na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub w plasterki, zaś cebulę i czosnek pokroić drobno. Wszystko to wymieszać,posypać solą i odstawić na dwie godziny, po czym odsączyć.
    Z podanych składników (poza olejem) przygotować zalewę, mieszając i zagotowując wszystko. Gorącą zalewą polać wcześniej pokrojone warzywa. Na końcu polać olejem, dokładnie wymieszać i nakładać do słoiczków. Pasteryzować 15-20 minut.

Porady

Można też do surówki wrzucić kilka świeżych ogórków. Dobrze smakuje również z dodatkiem kopru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować