Surówka z białej rzodkwi

0 (0 ocen)

Tradycyjnym sposobem wykorzystania rzodkwi w kuchni jest spożywanie korzenia na surowo (w sałatkach lub na kanapkach), mimo to warto spróbować nieco poeksperymentować z tym ciekawym warzywem, gdyż nadaje się ono również do zapiekania, duszenia i gotowania.

Składniki:

  • 2 sztuki rzodkwi białej
    4 łyżki śmietany 18%
    łyżeczka soku z cytryny
    pieprz kolorowy
    sól

Surówka z białej rzodkwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rzodkiew obieramy i ścieramy na tarce. Do rzodkiewki dodajemy śmietanę, sok z cytryny, sól oraz sporą ilość świeżo zmielonego pieprzu kolorowego. Mieszamy do połączenia się składników i wstawiamy do lodówki na półgodziny, aby surówka się schłodziła i nabrała smaku.

Porady

- rzodkiew białą możemy zastąpić czarną rzepą, która jest ostrzejsza w smaku - dla tych, którzy dbają o sylwetkę proponuje śmietanę zastąpić gęstym jogurtem naturalnym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy