Surówka z białej kapusty z winogronami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wymyśliłam ją sama , dodając winogrona ,które akurat leżały na talerzu.Ciekawe połączenie.

  • 30 min

Składniki:

  • pół główki surowej białej kapusty
    1 marchewka
    mała kiść białych winogron
    pęczek koperku
    sól
    pieprz
    cukier
    sok z cytryny
    2-3 łyżki majonezu

Surówka z białej kapusty z winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy na cienkie paseczki , marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Winogrona myjemy i kroimy na pół .
    Kapustę i marchew mieszamy w misce , posypujemy odrobiną soli i odstawiamy, żeby kapusta zmiękła.
    W tym czasie przygotowujemy sos: majonez mieszamy z niewielką ilością soli, pieprzu i cukru i dodajemy sok z cytryny .
    Polewamy surówkę i mieszamy razem z winogronami przekrojonymi na pół. Można dodać posiekaną zieleninę/ koperek, pietruszka/
    Odstawiamy na kilka minut, żeby smaki się połączyły

Porady

Zamiast winogron można dodac brzoskwinie lub ananasy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy