• Surówka z białej kapusty "jak u chińczyka"

    Dodane przez: aga1810

  • Surówka jest łatwa w przygotowaniu a smakuje jak w lokalach z chińskimi daniami

  • Surówka z białej kapusty "jak u chińczyka"

    Składniki

    - biała kapusta (średnia)
    - 2 marchewki
    - 2 cebule
    Zalewa:
    -1/2 szkl, octu 10%
    - 1 szkl. oleju
    - 1 szkl. cukru
    - 1 łyżeczka soli

  • Sposób przygotowania

    1.

    Biała kapustę myjemy i szatkujemy. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, nnastępnie obieramy cebulę i kroimy w "piórka"

    2.

    Wlewamy do garnka ocet, olej, wsypujemy cukier i sól, następnie należy to wszystko zagotować.

    3.
    Surówka z białej kapusty "jak u chińczyka" - krok 3

    Jak zalewa wystygnie należy zalać nia wszystkie pokrojone składniki i wymieszać

  • Rady

    Surówka najlepiej smakuje następnego dnia, jak wszystkie składniki "się przegryzą". Długo zachowuje świeżość

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, w_kilka_chwil, mama_mnie_nauczyla
  • dodaj komentarz

    15 komentarzy

    • Gość
      2012-04-09T22:09:36+02:00 gość IP: 83.30.*.*
      Surówka jest rzeczywiście pyszna. W mojej wersji nie trzeba studzić zalewy, tylko wlać gorącą, przykryć kapustę i odstawić do wystygnięcia. Dzięki temu zabiegowi kapusta zmięknie i lepiej przejdzie smakiem zalewy. Można ją przechowywać w lodówce kilka dni (jeśli się uchowa) i jest coraz smaczniejsza :)
    • aga1810
      2012-04-09T22:13:25+02:00 aga1810
      Ok, następnym razem wypróbuję Twoją wersję :). A faktycznie z każdym dniem jest coraz pyszniejsza :)
    • Gość
      2012-07-26T20:40:18+02:00 stanley_zdw (gość) IP: 46.45.*.*
      Witam. Surówka faktycznie jak "u chińczyka". Jestem pod wrażeniem, bo myślałem że nie będzie tak smakować, a tu duże zdziwienie. Polecam jak najbardziej. Ode mnie 6+. Pozdrawiam.
    • Gość
      2012-07-26T22:36:07+02:00 gość IP: 109.243.*.*
      Dziękuję :)
    • Gość
      2013-02-24T19:07:29+01:00 kasia (gość) IP: 83.26.*.*
      Surówka spaniała. Szukałam długo przepisu, dlatego wielkie dzięki za przepis. pozdrawiam
    • Gość
      2013-04-22T22:16:23+02:00 gość IP: 178.199.*.*
      ja dodaje jeszcze ostrej musztardy : ale już do zimnej zalewy roztrzepując rózgą jest pyszna warto spróbować POLECAM
    • Gość
      2013-07-04T16:45:30+02:00 gra27 (gość) IP: 89.228.*.*
      Potwierdzam surowka wspaniala
    • Gość
      2013-10-21T13:47:43+02:00 t6557 (gość) IP: 46.171.*.*
      jest pycha rewelacja tak samo robi się z czerwonej kapusty
    • Gość
      2013-11-06T00:40:04+01:00 ania (gość) IP: 83.31.*.*
      Sałatka jest taka jak "u Chińczyka". Pycha!
    • Gość
      2013-12-17T16:23:09+01:00 aja (gość) IP: 83.6.*.*
      a zalewę trzeba zagotowac?
    • Gość
      2013-12-17T21:42:04+01:00 aga1810 (gość) IP: 164.127.*.*
      Tak zalewę należy zagotować.
    • Gość
      2013-12-30T17:34:20+01:00 kinia105 (gość) IP: 89.68.*.*
      sałatka jest nie dobra,nie polecam jej jeść. Ona smakuje jak nic.
    • Gość
      2013-12-30T17:37:55+01:00 Kari_22_K (gość) IP: 89.68.*.*
      Niezgadzam się z kinia105, ta sałatka jest wyśmienita polecam ją dodać do obiadu smakuje jeszcze lepiej. Szczeniśliwego Nowego ROKU.Pozdrawiam kinia105 i was WSZYSTKICH
    • Gość
      2014-01-12T20:43:06+01:00 gość IP: 37.30.*.*
      Mam pytanie, czy jeśli zamknęła bym ją w słoiku albo zamrozila to będzie dłużej świeża? ;)
    • Gość
      2014-04-01T22:35:23+02:00 ula (gość) IP: 46.134.*.*
      super ! dokładnie jak "u chińczyka"

Dodane przez: aga1810

aga1810 2

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-04-05T23:17:21+02:00

12266 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »