Surówka z białej kapusty

4.46 (186 ocen)

Przepis mam od siostry. Surówka najlepsza jest na drugi dzień, kiedy składniki się przegryzą. Idealny dodatek do obiadu.

Składniki:


  • 2 kg białej kapusty
    4 marchewki
    2 cebule

    Zalewa:
    2/3 szkl octu
    1/2 szkl wody
    1/2 szkl cukru
    1 szkl oleju
    łyżka vegety
    2 łyżki musztardy

Wystaw ocenę:

4.46 (186 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki

Surówka z białej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści i drobno poszatkować. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać. Składniki na zalewę zagotować. Gorącą wlać do poszatkowanych warzyw i wymieszać. Ostudzić i wstawić na noc w chłodne miejsce aby składniki dobrze się przegryzły. Podawać posypaną koperkiem jako surówka do obiadu. Można przełożyć do słoików i przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce ok 1 tygodnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kapusta biała Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować